dinsdag 28 juli 2015

Angels, steken en wespen

Ik merk bij veel mensen nog steeds het onbegrip met betrekking tot bijen en wespen. Ik ben zelf best een beetje panisch van wespen. Vrij onrationeel, dat weet ik, ik was me ooit peentjes aan het zweten toen ik bij mijn bijenkast stond, in imkerpak, en er een wesp om me heen vloog (ik bedoel maar). Toch zijn wepsen hele nuttige en mooie beestjes om te zien. De slechte naam hebben ze vooral te denken omdat ze snel steken. Dat mensen daarbij het verschil niet zien tussen een wesp en een bij, dat is meestal ten nadele van de bij.Een beetje info.

Zowel wespen als (honing)bijen hebben een angel. Deze zijn geƫvolueerd vanuit een legboor, waarmee de voorlopers van wespen en bijen eitjes legden in stengels van planten. Een bijenangel heeft een weerhaakje. Als een bij dus na de steek wegvliegt blijft de angel aan je huid hangen en wordt, samen met een gifblaasje uit de bij getrokken. Een bij overleefd dit niet, hoewel ze nog best een tijdje blijven leven. Lief ondervond vorig jaar dat ook een bij die net gestoken is, best wel stoer kan zijn, en haar kaken gebruikt om je nog even flink te bijen (so cute). Een steek van een bij is dus eigenlijk altijd een kamikaze-actie, ze offert zichzelf op ten bate van haar nest.
Een wesp heeft een gladde angel. Als zij prikt komt er ook een beetje gif mee. Een wespensteek is echter veel minder pijnlijk daardoor. Wel steken wespen sneller.Wespen.

De cyclus van een wespennest is ongeveer hetzelfde als die van hommels. De 'limonade-wespen' leven in groepsverband (er zijn ook solitaire bijen). Zij bouwen hun nest van houtvezels. Het nest ziet er uit alsof het gemaakt is van papier. Daarom worden deze wespen ook papierwespen genoemd. De koninginnen overwinteren in hun eentje. Ergens in mei zoekt zij een plekje uit voor haar nest wat ze in het begin helemaal zelf opbouwt. Ze bouwt de eerste papieren raten, legt daar eitjes in en zorgt voor voedsel voor de larven. Als ze eerste wespen eenmaal zijn verpopt nemen zij de verzorgingstaken van de koningin over, die dan alleen nog eitjes legt.
Wespenlarven eten dierlijk materiaal. Wespen zijn daarom grote opruimers in de natuur. In ruil daarvoor scheiden ze een zoetige vloeistof af, die de werksters eten. Aan het einde van het seizoen gaat de koningin steeds minder eitjes leggen. De werksters vervelen zich en krijgen bovendien minder voedsel van de larven en krijgen honger. Ze moeten zelf opzoek naar zoetigheid. Je hebt dus een chagrijnige wesp met honger die jou cola of ijsje komt zoeken. Tja, als je dan iets verkeerd doet moet je het al snel bekopen met een steek.Wat moet je nu doen als je bent gestoken?

Stel eerst vast of het gaat om een bijensteek of niet. Zit de angel er nog in, haal die er dan direct uit met een nagel of een pincet (of desnoods een bankpasje ofzo). Met een nagel tegen de steek in duwen is meestal al genoeg. Het gifblaasje aan de angel injecteert nog even gif, zelfs na de steek. Zorg er wel voor dat je niet het gifblaasje leegdrukt.
Bij zowel een bijensteek als een wespensteek wordt gif in de huid gespoten. Zuig dit eruit en spuug het uit, niet doorslikken.
Koelen helpt het beste tegen de zwelling. Op internet zijn verder nog meer tips te vinden. Mijn schoonmoeder zweert bij azijn (zuur zou het gif afbreken). Mijn moeder droeg vroeger altijd 5 centjes bij zich omdat het koper de pijn zou verzachten. Verder lees ik nog over een droge pijnstiller erop leggen, het pilletje zuigt het gif uit de steek en de pijnstillende stof trekt de huid in. En ook menthol zou helpen, dus lekker tandpasta smeren. Overigens verkoelt menthol ook. Ikzelf heb bij bijensteken ook vaak verlichting gevonden met koelzalf op basis van menthol.

Wanneer naar de huisarts?

Sommige mensen zijn allergisch voor het gif van een wespen- of bijensteek. Je merkt dit als je zwellingen krijgt op andere plekken in je lichaam, vooral bij de mond. Dit ontstaat al binnen een kwartier na de steek. Wordt je benauwd of voel je je niet lekker door bijvoorbeeld koorts, ga dan direct naar een huisarts.
Ben je gestoken op een gevaarlijke plek, bijvoorbeeld in je mond, op je lip of in je nek, ga dan ook even langs de huisarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen