dinsdag 27 mei 2014

Darren

Vorige maand vertelde ik van alles over koninginnen. Vandaag het een en ander over darren.

Darren zijn de mannen van de bijenwereld. De koningin bepaald of ze een bevrucht eitjes legt, waar een werkster (of in speciale gevallen een koningin) uit voort komt, of een onbevrucht eitje, waar een dar uit komt. Een dar heeft dus geen vader. Darren zijn iets groter dan werksters, waardoor ook zij, net als de koningin, een iets grotere cel nodig hebben. De broedcellen van darren hebben daarom een soort koepeltje als afsluiting.

Een raat met veel darrenbroed. Bovenin (het witte) is verzegelde honing. Eronder werkster broedcelen. De onderste
helft, met alle bobbeltjes, darrenbroedcellen. 
Om het maar meteen gezegd te hebben: darren zijn luie mormels. Dat begint al als ze 'geboren' worden en uit hun broedcel kruipen. Werksters doen dit helemaal alleen, ze knagen het dekseltje weg en kruipen dan de cel uit. Bij een dar komt een werkster helpen om dat dekseltje voor hem weg te halen.

Vervolgens doen darren niks, behalve eten en lekker lummelen. De enige taak van een dar in zijn gehele bestaan is het bevruchten van een koningin. Daar is hij ook op gemaakt. Een dar heeft enorme ogen, (om je de koninginnen beter te kunnen zien) zo groot dat ik vanochtend een foto van een bij tegenkwam waarbij ik me in eerste instantie afvroeg of het geen vlieg was, om me vervolgens te realiseren dat het een dar was. Zo groot, dat de ogen elkaar bovenop de kop raken, terwijl bij werksters en de koningin de ogen verder uit elkaar liggen.

Spot de dar(ren). 
Darren kunnen niet steken. Dat heeft twee redenen. Ten eerste, ze hebben één taak, en verdediging hoort daar niet bij. En ten tweede is de angel van bijen (en wespen) geëvolueerd vanuit een legboor, en eitjes leggen dat doen nu eenmaal de vrouwtjes.

Wat doen darren dan nu de hele dag? Darren hangen met hun maten rond op een zogenaamde darrenverzamelplaats, ergens in de lucht, tussen de 10 en 40 meter hoog, waar vandaan ze goed koninginnen kunnen spotten die op hun bruidsvlucht zijn. De darren zenden een feromoon af, waar een bruidsvluchtige koningin door wordt aangetrokken. De koningin scheidt ook weer een feromoon af, waardoor de darren (als ze haar nog niet hadden gezien) haar meteen ontdekken. Met z'n allen gaan ze er dan achteraan (een zgn darrenkogel) en de snelste heeft natuurlijk prijs, midden in de lucht. Bij de bevruchting komt het gehele geslachtsorgaan naar buiten (wat trouwens in verhouding enorm is) en blijft in de koningin hangen, de dar is dan meteen dood. Mission accomplished. Een koningin paart met meerdere darren tijdens één vlucht, in wezen dus één grote massa moord. Maar alles voor een goed doel.

Maar goed, niet elke dag komt er een koningin voorbij. En niet alle darren hebben het geluk dat ze haar als eerste bereiken. Als ze dan moe zijn en honger hebben zoeken ze een kolonie op om daar wat te rusten en honing te eten. Darren mogen in en uit elke kolonie lopen en zijn niet aan een volk gebonden zoals werksters dat wel zijn. Waarschijnlijk is dit om de genetische diversiteit te vergroten. Darren kunnen eigenlijk gewoon hun gang gaan in een kolonie. Maar niet onbeperkt.

Foto van goeievraag.nl
Bijenporno


Aan het einde van het bijenseizoen, ergens in juli of augustus, stopt de aanvoer van stuifmeel en gaan de bijen zich voorbereiden op de winter. Alle honing is nu van belang, er moet een voorraad worden opgebouwd voor de winter. Een lummelende dar, die alleen maar honing eet en verder niks doet is daarbij niet gewenst. Op een begeven moment werken alle werksters de darren de kast uit en ontzeggen ze te toegang. Dit wordt de darrenslacht genoemd, hoewel de darren niet dood worden gestoken ofzo, ze verhongeren. Het kan voorkomen dat enkele darren mogen blijven leven, dit is een beetje afhankelijk van het ras en het volk.

Een lui leventje dus, maar wel een met een prijs.

Foto van imkerpedia: naar buiten gedreven darren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen