donderdag 6 december 2012

Sinterklaas lekkers


Gisteren was het weer Sinterklaas. Mijn favoriete feestdag van het jaar, hoewel van een echte feestdag natuurlijk geen sprake is, bijna geen enkel bedrijf is echt dicht. Maar het hele idee van iets aan elkaar geven is toch gewoon sowieso een pracht-idee? Onze Sinterklaasavonden waren vroeger al erg gezellig met hele leuke, grappige surprises en leuke cadeautjes. Hieruit bleek eigenlijk altijd hoe goed we elkaar kenden, en dat is toch een fijn gevoel.

Dit jaar geen pakjesavond op 5 december voor ons, dat is door allerlei omstandigheden doorgeschoven naar 2e kerstdag. Maar dat betekent niet dat ik Sinterklaas dan maar stilletjes het land laat verlaten. Sinterklaas moet gevierd met of zonder cadeautjes. (Dankzij een aantal hele lieve mensen verlaat de Sint vandaag Nederland zelfs terwijl hij cadeautjes gebracht heeft bij ons). Het Sintgebak kan natuurlijk niet overgeslagen worden.

Ik bakte daarom echt Sinterklaas strooi en snoepgoed.
Pepernoten van dit recept.
Taai Taai van een bakmix van de Aldi.
Gevulde speculaas aan de hand van onderstaand recept.
Speculaaspoppen met de speculaasplankjes van mijn oma (3 in totaal maar die ene is wel heel erg groot voor de foto). Ik mengde hiervoor de resten van het pepernoten en het speculaasdeeg.(Het recept voor speculaas (gevulde, brokken of poppen) en pepernoten is eigenlijk hetzelfde).
Banketstaaf aan de hand van onderstaand recept (ik had namelijk nog wat spijs over van de gevulde speculaas).

Speculaas:Meng in een kom 250 gr bloem, 1 tl bakpoeder, 125 gr donkerbruine basterdsuiker, speculaaskruiden (2 el of volgens de verpakking) en 175 gr koude harde boter. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed daarna met koele handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg tenminste een half uur rusten (des te langer het deeg rust, des te meer tijd de smaken hebben om in het deeg te trekken). Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht. Voor de gevulde speculaas maakte ik vierkantjes, waartussen ik een beetje amandelspijs heb gelegd, een tweede vierkantje erop en dicht drukken met een vork. Afmaken door een beetje losgeklopt ei erop te smeren. Eventueel wat (garneer) amandelen.
Voor de speculaaspoppen heb ik de plankjes goed ingesmeerd met zonnebloemolie en daarna een beetje bloem erin rondgeschud (het overtollige meel er weer uitkloppen). Een dikke lap deeg op de plank leggen en vervolgens met de deegroller erover, zo dun mogelijk uitrollen. Je kunt dan al veel deeg wegnemen, niet alles, anders is het moeilijk eruit te peuteren. Pak een randje vast en dan rol je zo het deeg van het plankje. Met een mes de randjes bijsnijden.

Banketstaven (2 stuks, maar je kan er vast ook een grote lange van maken)
Recept uit: Het grote bakboek, wat u zelf bakt smaakt het lekkerst, van de hand van Wies van Linge en Hannie van Leeuwen in opdracht van CSM/ Honig (5e druk, 1983)

Ingrediënten:
150 gr bloem
snufje zout
150 gr koude harde boter
3 a 4 el. koud water
2 druppels azijn
300 gr amandelspijs
1 losgeklopt ei
geraspte schil van 1/2 citroen
1/2 el citroensap
2 el (koffie)room

Zeef 2/3 deel van de bloem met het zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd met twee messen in kleine stukjes tot een grof en kruimelig deeg is ontstaan. Voeg dan de water en het azijn toe en kneed tot een soepel en samenhangend deeg.
Bestuif met de overgebleven bloem het aanrecht, de deegroller en het deeg. Rol het deeg uit tot een rechte lap. Controleer steeds of het deeg los van het aanrecht ligt en keer een paar keer om. Vouw het deeg daarna in drieën: Vouw het deeg tot 2/3 van de lap en sla daarna het resterende 1/3 deel over het al gevouwen stuk. Draai het deeg een kwartslag en vouw nog een keer. Rol het deeg daarna weer uit. Herhaal dit drie keer. Leg daarna het opgevouwen deeg een half uur in de koelkast om de boter weer hard te laten worden.
Herhaal daarna het rollen en vouwen nog drie keer. Leg weer een half uur in de koelkast en herhaal het rollen en vouwen nogmaals drie keer. Bebloem het werkblad en het deeg telkens voldoende.
Meng de amandelspijs met de helft van het ei, de citroenrasp en -sap en de room. Maak van het spijs twee rolletjes (ca. 25 cm) en bestrooi deze met bloem.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 20 x 30 cm. Snijd de lap in de lengte in tweeën. Leg op elke lap een rolletje spijs. Vouw eerst de korte kanten over de rol, vouw daarna de lange kanten erover. Plak het deeg aan elkaar met een beetje water. Leg de rollen op een beboterde bakplaat met de vouwnaad naar beneden. Bestrijk met het resterende ei.
Bak de staven in de oven (iets onder het midden) tot ze goudbruin zijn (ca. 35 minuten). Haal de staven direct uit de oven en leg ze op een rooster te koelen. Nog warm of koud serveren.

3 opmerkingen: