zondag 23 december 2012

Musical Monday: 5x Christmas

Om eerlijk te zijn ken ik bijna niemand die kerstliedjes echt leuk vindt, behalve ikzelf dan. Misschien komt het omdat er maar zo weinig variatie is en we vanaf begin december tot het eind van de maand toch alleen maar deze liedjes mogen horen. Ik vind kerstliedjes wél leuk, voornamelijk omdat het dan wat minder vreemd is om die heerlijke, oude swing liedjes te luisteren. En top 5-je, in willekeurige volgorde, van mijn favorieten. Toch maar, om nog even extra in de stemming te komen.Eartha Kitt - Santa Baby (1953).


Het 'ondeugende', op de manier waarop Marilyn Monroe dat ook kon, vind ik zo leuk aan dit nummer. In de manier waarop Kitt het liedje zingt, de achtergrond muziek en in de tekst van het liedje (think of all the fellas that I haven't kissed). Het liedje is later heel erg vaak gecovert, onder andere door Madonna, Shakira, Kylie Minogue, The Pussycat Dolls en natuurlijk Glee. Ondanks dat het bijna een cliche is om te zeggen: het origineel blijft het beste.Dinah Shore & Buddy Clark - Baby it's cold outside (1949)

Ook dit liedje kent vele versies met verschillende uitvoerders. Het werd geschreven door Frank Loesser in 1944 en door hem en zijn vrouw gezongen aan het einde van een housewarming party als een teken dat het tijd was om te vertrekken. Het nummer bleef lange tijd binnen de familie en Loesser's vrouw beschouwde het dan ook als 'hun' liedje. Ze was best een beetje boos toen Loesser het nummer in 1949 verkocht aan MGM, die het gebruikte in de film Neptune's daughter. In deze film werd het nummer twee keer gebruikt. In hetzelfde jaar werden nog acht andere versies van het nummer opgenomen, waaronder deze met Shore en Clark, maar ook met bijvoorbeeld Ella Fitzgerald en Louis Jordan; en Louis Armstrong en Velma Middelton. Tot op vandaag wordt het nummer nog gecovert én binnenshuis gezongen. Frank Sinatra - Have Yourself A Merry Little Christmas (1957)

Dit nummer gezongen door Sinatra is niet het origineel, maar wel het meest bekende. Origineel werd het in 1944 gezongen door Judy Garland in de film Meet me in St. Louis. Het nummer werd geschreven door Hugh Martin en Ralph Blane. Origineel was de tekst iets anders, de director van de film vond het nummer te deprimerend. Zo was de tekst 'let your heart be light, next year all your troubles may be out of sight' de vervanging voor 'It may be your last, next year we may all be living in the past'. Sinatra vroeg later Martin ook om enkele aanpassingen in de tekst, omdat het nummer niet 'jolly' genoeg was voor zijn vrolijke kerstalbum. Zo werd de tekst 'untill then we'll have to muddle through somehow' verandert in 'Hang a shining star upon the highest bough. In 2001 veranderde Martin nog eens de tekst, in een religieuze versie: Have yourself a blessed little christmas.
Dit nummer is, als je er goed over nadenkt, te vreselijk voor woorden. Maar als je er niet over nadenkt, is het prachtig. En geen kerst kan zonder een mooie Sinatra.The Andrew Sisters - The Merry Christmas Polka (1950)

The Andrew Sisters maakten meer kerstliedjes (verrassend vaak met Bing Crosby overigens). Kerst Andrew Sisters style is overduidelijk een Christmas Polka. De Sisters maakten meerdere liedjes met het woord polka erin (Victory Polka, Strip Polka, The Yodel Polka, etc.) en hun muziek is misschien ook het beste te omschrijven als een Jolly Polka. Vol met kleurige stippen natuurlijk.Louis Armstrong - 'Zat you Santa Claus? (1953)


Ook over dit nummer kan ik niet zo heel erg veel zeggen. Behalve: I luv it. Maar, welk nummer van Armstrong niet? Armstrong maakte heel veel meer kerstnummers (zoals elke 'goede' artiest doet), en coverde zo veel goude oude. Dit nummer is niet zo heel bekent, maar hier komt denk ik wel de echte Armstrong stijl in naar boven. Swing en die rauwe stem. 


C'est tout lieve mensen. Alvast hele fijne kerstdagen!Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen