zondag 25 november 2012

Poffertjes

Vrijdag had ik opeens zin in poffertjes. Dat was echt al een hele tijd geleden. Om twee redenen: het duurt een eeuwigheid voordat ze klaar zijn. En de laatste paar keer wilde het niet echt lukken. Ze pofte niet echt, om één of andere reden. Dus zocht ik een recept voor poffertjes beslag, in plaats van zo'n mix te nemen uit een pakje. En dat lukte super goed, dus hier het recept. Voornamelijk omdat ik vanavond wéér wil en Lief voor mij het beslag gaat maken, zodat ik na mijn werk kan beginnen met bakken. Het beslag moet namelijk een uurtje rijzen.
On friday I suddenly felt like eating poffertjes. Poffertjes is a traditional Dutch dish, usually eaten at a fair, but sometimes also at home. It is a little similar to pancakes. I hadn't eaten it in a while. And this because of two reasons: they take a while before they're ready. And they didn't puff for some reason. So now I looked up a recipe, instead of using a mix from a package. And that recipe turned out great. So here it is. Mostly because Lief is going to prepare the batter for me today, so it will be ready for baking as soon as I come home from work tonight. The batter needs to rise an hour.





Verwarm 300 ml melk tot het lauwwarm is, ongeveer lichaamstemperatuur. Roer hier 2 tl gedoogde gist en 1 tl suiker door. Laat dit ongeveer 10 minuutjes staan, totdat de gist belletjes gaat vormen op het oppervlakte.

Roer ondertussen in een beslagkom 250 gr meel met een snufje zout door elkaar. Voeg hier 30 gr keukenstroop en 2 eieren aan toe en vervolgens het melk/gist mengsel. Goed roeren met een garde tot een dik en stroperig beslag ontstaat. Laat het beslag op kamertemperatuur nog een uur rijzen.

Na dit uur nog eens goed doorroeren. Eventueel nog een beetje melk toevoegen als het beslag te dik is, maar het moet niet zo slap worden als beslag voor pannenkoeken.
Een poffertjespan (die gietijzeren zijn het beste) goed heet laten worden en in elk holletje een klontje boter laten smelten. Hier de poffertjes in bakken tot ze bruin zijn, keren en bakken tot ze gaar zijn.

Ze zijn het lekkerste met een flinke laag poedersuiker en een klontje boter. Mjam.

Heat 10 oz milk till it's lukewarm, about body temperature. Mix in 2 teaspoons dried yeast and 1 teaspoon sugar. Let this rest for about 10 minutes, until the yeast makes little bubbles on top.

Meanwhile mix in a large bowl 8,8 ounces flour with 1 teaspoon salt in a large mixing bowl. Add in 1 ounce kitchen syrup, 2 eggs and the milk/yeast mixture. Stirr well until you get a nice batter, that's a little thick and syrup-like. Let it rest for an hour at room temperature.

Then mix the batter once more. If you want, add a little more milk, but the batter needs to be rather thick. Heat a poffertjespan, the best ones are from castiron (I think it gets tricky here for the non-Dutchies, because I have no idea if these are available outside our tiny country, pictures can be found here). Melt a bit of butter in every hole. Then put in the batter and bake until it's brown, turn and bake that side also until the poffertjes are goldenbrown and done. 

Serve with a lot of icing sugar and a little bit of butter. Yummy.


Edit: Nu met foto's. En had 30 ml melk ipv 300 ml opgeschreven. Recept is nu correct (en door Lief gemaakt)
Now with pictures. And I'd written 1 oz milk instead of 10 oz. The recipe is now correct (and verified by Lief). 

1 opmerking:

  1. Oh het klinkt heerlijk! Ik heb 1x geprobeerd om thuis poffertjes te maken maar dat was geen succes, ik hou het bij de poffertjes van een kraampje als ik die ergens tegenkom :))

    Eet smakelijk alvast!

    BeantwoordenVerwijderen