vrijdag 30 november 2012

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

 Dit boek heb ik al een hele tijd geleden in de boekhandel zien liggen. Het is prachtig uitgegeven, gekleurde tussenbladen die de hoofdstukken van elkaar scheiden. En vol met pagina grote zwart-wit foto's, waar bijna altijd een foto op staat van de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Eén van die foto's is de foto op de voorkant. Zie je al waarom dit meisje zo bijzonder is?

Jacob heeft jarenlang een goede relatie gehad met zijn opa. Opa vertelde altijd verhalen over vroeger, over een tijd waarin hij in een weeshuis woonde, onder de hoede van de vogel. Een huis op een eilandje bij Wales, waar altijd de zon schijnt en waar bijzondere kinderen wonen. Zoals het meisje op de voorkant, dat kan zweven maar zichzelf niet altijd in de hand had en daardoor nog wel eens vastgebonden moest worden om niet weg te zweven. Of de jongen die onzichtbaar was. Lange tijd heeft Jacob de verhalen van zijn opa geloofd, tot de tijd komt dat hij in ziet dat deze verhalen verzonnen zijn.

Als zijn opa na een gruwelijke aanval overlijd in de armen van Jacob laat deze hem een geheimzinnige opdracht achter. Hierop reist Jacob uiteindelijk samen met zijn vader af naar het eiland waar het weeshuis zou staan. Op zoek naar de waarheid en misschien kinderen die nog leven en die hem de waarheid kunnen vertellen.
Jacob komt uiteindelijk achter de waarheid. Want hoewel het huis verlaten is, en in puin ligt zijn nog niet alle vroegere bewoners dood..

De foto's in dit boek gaan geweldig goed samen met het verhaal. In eerste instantie lijkt het een spookverhaal, maar dit blijkt uiteindelijk niet helemaal het geval (wat overigens de spanning niet teniet doet). Als je maar wilt geloven. Het begin is even doorkomen, omdat de geschiedenis tussen Jacob en zijn opa uitleg verdient. Daarna is het te spannend en te leuk om nog weg te leggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen