maandag 1 oktober 2012

Musical Monday: Diana Ross

Diana Ross is één van die artiesten die -voor mij althans- wel altijd aanwezig was, maar waar ik niet zo heel veel belangstelling voor had. Dat veranderde toen ik op de middelbare school zat en wij, heel hip, met CKV2 (kunstgeschiedenis dus) eens de meer recente geschiedenis behandelde. Tijdens deze lessen moesten we altijd om de beurt een soort spreekbeurt voorbereiden over één van de hoofdstukken. Ik koos al vrij snel voor het hoofdstuk over soul en disco. De meest belangrijke soul artiest, volgens dat boek (en daar hebben ze eigenlijk wel gelijk in) is Diana Ross. Sindsdien heb ik Ross altijd een intrigerend persoon gevonden. Haar muziek is tijdloos. In die tijd vernieuwend. De (pop)muziek zonder haar, zou er nu denk ik heel anders uitgezien hebben. En bovendien: ze was één van de weinige personen uit de muziekindustrie met ook een goed lopende carrière als actrice.Diana Ross werd in 1944 geboren in Detroit. Zij en haar familie leidden een (relatief) comfortabel leven. Ross wilde mode ontwerpster worden en studeerde daar ook voor af.
Ross was vijftien toen ze werd opgemerkt door Milton Jenkins, die haar manager van een locale doo-wop groep The Primes één van de leden van deze groep stelde aan Jenkins voor om Ross mee te laten doen in de zustergroep van The Primes, genaamd The Primettes. Met deze groep deed Ross auditie bij Berry Gordy van Motown. Daar was men onder de indruk, maar vond men de meisjes nog te jong. The Primettes bleven wel rond Motown hangen en hielpen door bijvoorbeeld achtergrond zang. In 1961 ging Motown dan toch overstag, op de voorwaarde dat de groep een andere naam zou krijgen. Zo werd The Supremes bedacht. Gordy bleek grootse plannen te hebben met Diana Ross. In het begin zouden de solo's eerlijk verdeeld worden. Maar al snel vond Gordy dat Ross de meeste solo's moest zingen. In 1967 besloot hij dat de bandnaam verandert moest worden naar Diana Ross and the Supremes. Eind 1968 besloot hij dat Ross de groep zou verlaten en solo verder zou gaan. In deze tijd wilde ze zichzelf ook onderscheiden door het ontdekken van nieuw talent voor Motown. Dit werd uiteindelijk de Jackson 5, die ze vaak meenam naar evenementen.De eerste echte solohit voor Ross was Ain't not mountain high enough  in 1970.
In 1972 kwam de eerste film uit waarin ze de hoofdrol speelde: Lady sings the blues. Voor deze film speelde ze niet alleen Billy Holiday, ze zong ook haar nummers. De rol leverde haar nominaties op voor de Golden Globe Awards en de Academy Award. Samen met Cycely Tyson was ze de eerste donkere actrice die genomineerd werd voor deze laatste award.

Ross maakt nog steeds muziek en treed nogsteeds op. In 2010 begon ze een tournee ter ere van haar vriend Michael Jackson, die tournee duurt inmiddels al twee jaar. In februari ontving ze een grammy award voor lifetime achievement.

Diana Ross - Chain Reaction
Info: wikipedia.org
Pics: las.fm

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen