dinsdag 2 oktober 2012

Benjamin Schillings droom

Benjamin Schilling is een zestienjarige jongen die, na het overlijden van zijn vader door zijn moeder (die als jazz zangeres over de hele wereld tourt) bij zijn opa wordt gedumpt. Officieel is hij bij zijn opa, Karl in de leer voor hovenier, maar Karl is sinds enkele jaren dement en sinds Benjamin eigenlijk niets voor tuinieren voelt vervalt het huis en vooral de tuin steeds verder. Benjamin wil eigenlijk automonteur worden en droomt ervan om later in een oude volkswagenbus naar Afrika te gaan, de verhalen van zijn vader achterna.
Het echte leven van Benjamin is heel wat minder avontuurrijk dan het verre Afrika waar hij van droomt. Samen met Karl woont hij in een klein dorpje dat niets meer voorstelt. Er zijn slechts nog enkele bewoners over. Meer dan een kruidenier waar ook een kapper in gevestigd is, en een café is er niet. Spil van het dorpje is Maslow, een man met grootse dromen voor het vergeten dorpje. Elke keer bedenkt hij weer iets nieuws wat het suffe dorp op de kaart zal zetten en honderden bezoekers zal trekken. Zijn nieuwste plan behelst een UFO. Dan duikt de jonge Lena op, die voorwendt autopech te hebben. Volgens Maslow is ze een verslaggeefster die het verhaal over de UFO komt bekijken. Bij Benjamin zorgt ze vooral voor verwarring. Want zo'n leuke, jonge meid is er al een tijd niet meer in Benjamins leven geweest.

Ik kreeg dit boek voor mijn verjaardag. En heb het nu al een tijdje uit. Het is geen boek dat direct een hele grote indruk achter zal laten. De alledaagse sleur waar Benjamin zich in bevindt zit diep in het boek doorgedrongen. De uitzichtloosheid, de stoffigheid van het uitgestorven dorp, ze zorgen ervoor dat het verhaal slechts langzaam voortkruipt, maar ongemerkt een onuitwisbare indruk achterlaat. Het is geen boek vol bravoure, er zitten geen lange passages in met diepe filosofische overdenkingen. En toch zet het boek je ongemerkt aan het denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen